Wonen

Comment are off

Maatschappelijke ontwikkelingen wijzen op een veranderende woonbehoefte. Dat komt onder andere door:

  1. demografische ontwikkelingen (mensen worden ouder en er zijn meer mensen die ouder worden; tegelijkertijd zijn er minder jongeren),
  2. toename van zorgvraag, zorgzwaarte en de zorgduur.

Bij de discussie over betaalbaarheid van (zorg)voorzieningen speelt de component ‘wonen’. Vooral bij de AWBZ en de zorgzwaartefinanciering. Maar ook bij de Wmo. Eén van de prestaties in de Wmo gaat specifiek over wonen: het voeren van een huishouden en het verplaatsen in en rond de woning. Daarnaast heeft de fysieke en sociale woonomgeving effect op het wonen van mensen. Denk daarbij aan de bereikbaarheid/ toegankelijkheid van voorzieningen. Wonen werkt faciliterend voor zorg aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Volgens Qraad verdient het aanbeveling te kijken naar hoe wonen en zorg op elkaar zijn afgestemd. Woningen kunnen wellicht individueel geschikt gemaakt worden voor mensen met beperkingen. Maar gezien de kosten is het aan te raden ook te kijken meer geclusterde woonvormen met zorg in nabijheid. Dat kan inspelen op toekomstige zorgvragen en in die zin preventief werken. Financiële tekorten in de zorg vragen een weloverwogen langetermijnvisie op wonen. Wonen is meer dan stenen, het is ook leefbaarheid en sociale samenhang. Qraad kan dat ondersteunen met visie en onderzoek. Meer … …

Wonen, werk en vrije tijd zijn belangrijke domeinen voor mensen. Wonen is misschien wel de belangrijkste van deze drie. De betekenis van wonen gaat over leven, wonen is de centrale plek van waaruit het leven plaatsvindt en waar je naar teruggaat. We zijn geen nomaden meer, maar kiezen voor een vaste plek, van waaruit we ons bestaan opbouwen. Wonen gaat ook over onze levensloop. En zolang die levensloop zonder fysieke beperkingen plaatsvindt, zal de woning amper belemmeringen opleveren. Wonen als werkwoord is een hefboom voor een onafhankelijk leven. Wonen wordt minder vanzelfsprekend als zich wel beperkingen aandienen, bijvoorbeeld bij ouderdom, chronische ziekte of handicap.

Wmo-voorzieningen, bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Bovendien wijzigen woonwensen in de loop van iemands leven.

Gezien de veranderende woonbehoefte en toenemende zorgvragen heeft het Ministerie van VROM in 2006 beleid in gang gezet om de woningvoorraad aan te passen. Eén van de thema’s is dat bij 55-plussers de vraag naar nultredenwoningen toeneemt. Eind 2015 moeten er daarom landelijk 406.000 extra woningen beschikbaar zijn (t.o.v. 2006) waarin ouderen en mensen met een beperking zelfstandig kunnen wonen. Daarvan moeten 116.000 woningen geschikt zijn voor mensen met een zwa(arde)re zorgbehoefte, die zorg op afroep kunnen ontvangen (‘verzorgd wonen’ genoemd).

Over de auteur